Relatietherapie

Wanneer er spanningen binnen de relatie zijn of partners het idee hebben de ander niet (meer) te kunnen bereiken, of het gevoel hebben dat de ander ons niet meer ziet, kan relatietherapie helpen. In sommige relaties zijn de partners in de loop van de jaren uit elkaar gegroeid of is een van de partners niet meer tevreden.

Ook kan het zijn dat er een grote verandering heeft plaatsgevonden, zoals het krijgen van kinderen of het overlijden van een dierbare. Binnen de relatietherapie kijken we naar wat de wensen, maar ook de angsten zijn met betrekking tot elkaar in de relatie.

Soms hebben partners een beeld van elkaar ontwikkeld dat niet meer klopt met de werkelijkheid. Vanuit hier kun je de ander gaan zien als een blokkade in je ontwikkeling. Ook kunnen er gebeurtenissen uit het verleden mee spelen die nog niet opgelost en verwerkt zijn.

Binnen de relatie die we met onze partner hebben leren we onszelf het beste kennen. Degene die het dichtst bij ons staat heeft vaak ook het meeste effect op ons en laat ons die dingen zien die we in onszelf afwijzen. Als je niet oppast dan wordt de relatie een arena waarin alle verschillen moeten worden weggepoetst of uitgevochten. En dit terwijl contact de waardering van het verschil is. Juist in het anders-zijn van de ander kan ik mezelf ervaren. In relatietherapie is het doel om dit verschil weer te gaan waarderen en juist binnen de relatie de eigenheid en authenticiteit te behouden. Dan kunnen we de ander weer gaan zien als aanvulling op onszelf.

Alle therapieën